x

Shundan kelib chiqib, Jahon sog`liqni saqlash tashkiloti mutaxassislari yangi tug`ilgan chaqaloqlar va 6 oylikdan 1 yoshgacha bo`lgan o`g`il-qizlarni to`g`ri ovqatlantirish bo`yicha ota-onalarga zarur tavsiyalar berib keladi.

Ularning xulosasiga ko`ra, olti oygacha bo`lgan go`daklar uchun eng yaxshi va maqbul taom — bu ona suti. Qo`shimcha ovqatlarni esa ayni shu davrdan boshlab bolajonlar ratsioniga kiritish maqsadga muvofiq.

Ular yog`siz va yaxshilab ezilgan meva, go`sht, sabzavot pyurelari, pishloq va yogurtlar bo`lishi mumkin.

Ammo bu davrda quyidagi oziq-ovqatlar kichkintoylarga berilmasligi kerak:

— asal va asal qo`shilgan mahsulotlar, shu jumladan, pishiriqlar (tarkibida botulizmni keltirib chiqaruvchi sporalar bo`lishi mumkin);

— Sigir suti (ichakda qon ketish ehtimolini yuzaga keltiradi, qolaversa, qiyin hazm bo`ladi);

— ovqatdan zaharlanish xavfi bo`lgan ovqatlar (xom yoki chala pishirilgan go`sht);

— pishirish yoki qaynatish jarayonida sarig`i qotmagan tuxum;

— pasterizatsiyalanmagan sut mahsulotlari;

— o`rmon qo`ziqorinlari;

— konfetlar, saqich, qattiq pechen'e va qotirilgan non bo`laklari;

— tarkibida kofein moddasi mavjud ichimliklar, shu jumladan choy (ularni ikki yoshgacha bermaslik zarur).

To Top ↑
To Top ↑